Tražite brz savet od stručnjaka >> online konsultacije

Novo: Jastuk za sedenje koji pravimo po vašoj meri i dijagnozi da efikasno i povoljno reši bol u leđima.

 

Rešite Vaše tegobe uspešnim uslugama online konsultacije preko maila i razgovorom sa stručnjakom po principima telemedicine. Njima se postiže odredjivanje tačnog porekla i uzroka bola, a to je neophodno da odredimo adekvatnu terapiju. Sami CT i snimci magnetnom rezonancom uglavnom uopšte nisu dovoljni da bi se ovo postiglo. zkoja@yahoo.com

Nakon brojnih operacija mogu zaostati bolovi. Primeri operacija su: amputacija dojke, amputacija ekstremiteta, operacija na plucima, operacija srca, operacija žucne kese, operacija hernije, razne operacije u trbuhu, operacija kuka, operacija kolena, carski rez i druge ginekološke operacije, … Bol koji zaostaje iza operacije se obicno povezuje sa bolešcu koja je operacijom lečena. U vecini slučajeva se radi o raznim tipovima neropatskog bola koji se leče sasvim drugim metodama od primarne bolesti. Ovaj tip bola se javlja nakon različitih operacija u 5-50%. Često sam bio svedokom višegodišnjeg ispitivanja npr:

  • nakon holecistektomija (ponavljani ultrazvučni i CT snimci trbuha, gastroskopije, laboratorija, kolonoskopije, holecistegrafije,…). Postavljanja je dijagnoza postholecistektomnog sindroma, a ustvari se
  • radilo o neuroptaskom bolu
  • nakon torakotomije bol izmedju rebara – posttorakotomijski sindrom
  • nakon operacije bol u predelu reza sa pokušajem da se on reši samo nošenjem midera
  • bol u kolenu nakon operacija koji više nije bio rezultat promena u kolenu

Ukoliko postoji višemesečni bol nakon operacija potrebno je rezgraničiti njegove uzroke jer se ne leče svi na isti način.

Postoji nekoliko razloga lošeg terapijskog efekta u lečenju hroničnog bola koji se ponavljaju kod mnogih pacijenata sa postoperativnim bolom.