Tražite brz savet od stručnjaka >> online konsultacije

Novo: Jastuk za sedenje koji pravimo po vašoj meri i dijagnozi da efikasno i povoljno reši bol u leđima.

 

Rešite Vaše tegobe uspešnim uslugama online konsultacije preko maila i razgovorom sa stručnjakom po principima telemedicine Njima se postiže odredjivanje tačnog porekla i uzroka bola, a to je neophodno da odredimo adekvatnu terapiju. Sami CT i snimci magnetnom rezonancom uglavnom uopšte nisu dovoljni da bi se ovo postiglo. zkoja@yahoo.com

Bol u kolenu može biti rezultat: povreda, upale, degenerativnih promena i ostalog.

U slučaju povrede mogu stradati kosti (butna kosta, kosti potkolenice i čašica) ili meka tkiva. Od mekih tkiva mogu biti povredjeni spoljni i unutrašnji ligamenti kolena, te meniskusi. U postavljanju dijagnoze pomažu specifičan pregled, RTG snimak (za kosti), snimak kolena ultrazvukom ili magnetnom rezonancom i pregled endoskopom (artroskopija). Tokom artroskopije se može odmah sprovesti i terapijska intervencija. Pregled kolena mnogih stručnjaka, koji se bave endoskopskim intervencija, se zasniva na utvrdjivanju da li je artroskopija kolena indikovana ili ne. Medjutim većina bolova u kolenu se ne leči ovim metodama.

Degenerativne promene (gonartroze) podrazumevaju propadanje najviše hrskavica. One su povezane sa pojačanim opterećenjem kolena (nestabilnost kolena, slabost mišica kolena, prekomerna telesna težina, sportske aktivnosti, učestale povrede, poremećaji metabolizma,…) Pored ovoga i nasledni faktor je veoma važan. Stepen oštecenja se utvrdjuje RTG snimkom, a najpreciznije ultrazvučnim ili MR snimanjem kolena. Lečenje podrazumeva fizikalni tretman i jačanje muskulature kolena, analgetike u slučaju bolne faze, aplikaciju lekova u koleno, ojačanje zgloba spoljnim ortozama i u najtežim slučajevima se radi zamena kolena veštačkim. Imamo dobre rezultate sa  ubrizgavanjem u koleno matičnih ćelija i faktora rasta (PRP) koji pomažu regeneraciji hrskavica i drugih tkiva. Artroskopija ovde nije pokazala znacčajniju prednost nad konzervativnim metodama lečenja.

Upalni procesi mogu zahvatiti koleno (atritis npr kod gihta), okolne strukture kao što su burze- različiti bursitisi, upala patelarne tetive, pripoja ligamenta, pripoja mišića, …. Ovo su veoma česti uzroci tegoba u kolenu, utrvdjuju se najbolje specifičnim pregledima i ultrazvučnim snimanjem kolena i okoline kolena. Zbog preteranog oslanjanja na rentgenske snimke često se previde. Bio sam u prilici da sa 1-2 tretmana izlečim ljude koji su godinama imali bolove zbog ovih procesa i bili podrvgavani različitim tretmanima specifičnim više za artroze i povrede kolena. Ovi upalni procesi se leče upotrebom analgetika u ranoj fazi, te ubrizgavanjem lekova u vidu suspenzije kristala u upaljenu strukturu koji se u njoj nedeljama rastvaraju i smiruju upalu.

Ne treba zanemariti ni ostale procese koji se manifestuju bolom u kolenu kao što su Bekerova cista, patelarna hondromalacija, preneseni bol iz drugih struktura (npr pritisak na peronealni nerv, diksus hernija,…), tumore,…

Slika: Gonartritis
Slika: Burze kolena koje mogu biti upaljene. Iako je lečenje relativno uspešno mogu godinama, pre postavljanja prave dijagnoze, biti uzrok velikog bola u kolenu i otežanog hoda.

 Kada se precizno odredi šta uzrokuje bol u predelu kolena  može se sprovesti specifično lečenje. Nažalost često se uzok bola ne utvrdi, pa izostane i uspeh lečenja. Tada se obično okrive za prezistentan bol u stopalu: „pojedena“ hrskavica, starost pacijenta, gojaznost, loše držanje, psihičko stanje, druge hronične bolesti, reumatizam,… Sve ovo ne može biti izgovor da se ne sprovede uspešno lečenje bola.

Kada se prepozna tip i lokalizacija porekla bola u kolenu prepisuje se adekvatna kombinacija lekova. Cilj je da se bol, iako možda godinama postoji, smanji za nekoliko dana. Ako se lekovima može održati stanje bez bola oko 6 nedelja terapijski efekat je obično dugotrajan. Ovo se može postići i online konsultacijama putem maila i video pozivom. Pogotovo u prvih 2 nedelje smanjivanja bola važno je da lekar bude na raspolaganju pacijentu da ga brzo kontaktira po potrebi jer su tada često potrebne promene doza ili tipova lekova. Online konsultacije omogućavaju da su Vam lako dosupni i za česte konsultacije vrhunski stručnjaci čak iako ne živite u istom gradu.

Postoji nekoliko razloga lošeg terapijskog efekta u lečenju hroničnog bola koji se ponavljaju kod mnogih pacijenata sa bolom u kolenu. 

U odredjenom procentu lečenje lekovima nije dovoljno i u tom slučaju indikovane su interventne metode lečenja bola u kolenu. One podrazumevaju da se lek ubrizga tačno u izvor bola koji dovodi do iritacije nerva ili da se na izvor bola deluje nekom drugom interventnom metodom (stimuliše, zagreje, uništi, dekomprimuje,…). Budući da su izvori bola često manji od 1 cm, da su u dobini, i da se oko njih nalaze važne strukture potrebna je promenu, tokom intervencije, prikazati snimanjem i tokom snimanja pratiti dolazak igle ili drugog instrumenta i ubrizgavanje leka tačno u izvor bola. Ovo se najčešće vrši pod ultrazvučnim snimanjem na aparatima posebnih performansi sa posebnim iglama, ili na RTG skopiji. (tzv  ultrazvučna ili RTG navigacija). Ove intervencije zato ne treba mešati sa tzv „blokadama“  jer se one rade naslepo i površno u predelu završnih grana nerava i uvek je pitanje da li je lek dat na pravo mesto. Suština je da blokade izvode stručnjaci koji ranije nisu izvodili intervencije pod ultrazvukom, te su njihovo poznavanje i osećaj za anatomiju bola nedovoljni. Često je dovoljno da se promaši i nekoliko milimetara pa da intervencija ne uspe. U slučaju pak da lekar ima veliko iskustvo i poznavanje anatomije bola mogu  se uspešno izvesti neke intervencija kod bola u kolenu i u kućnim uslovima ako pacijent nije pokretan ili iz drugih razloga Ovo mogu proceniti i izvesti samo stručnjaci koji su ovu intervenciju uspešno izveli mnogo puta. Tek nakon više hiljada intervencija pod ultrazvukom strušnjak stiče veštine da neke intervencije  uradi i bez ultrazvuka, kada to situacija nalaže.

 Ove intervencije se rade ambulantno, nisu bolne, a bol se odmah smanjuje. Sve, zajedno sa pregledom, traje oko 1 do 1,5 sat i nakon toga pacijent može otići kući.  Za dugotrajniji efekat potrebno je obično uraditi 1-3 interventne procedure sa razmakom od nekoliko nedelja. Ni finansijski efekat nije beznačajan jer je njihova cena manja od višenedeljnog fizikalnog tretmana, a pogotovo manja od banjskog lečenja ili operativnog lečenja.

Kod preko 80% pacijenta koji imaju uporne i intenzivne bolove u predelu kolena  možemo savremenim lekovima ili, u težim slučajevima, posebniminterventnim  ambulantnim procedurama zaustaviti odmah bol i kontrolisati ga.  Zbog toga ove procedure uvek treba probati pre eventualnog operativnog lečenja.

Postoji nekoliko razloga lošeg terapijskog efekta u lečenju hroničnog bola koji se ponavljaju kod mnogih pacijenata. 

Ilustracije bola u kolenu.

Video link koji prikazuje mogućnosti savremenog lečenja bola, uključujući i bolove u stopalu: