Cilj je prestanak bola. Da bi se uspešno rešio bol neophodno je prvo odrediti koja struktura je izvor bola i koji patološki proces se u njoj dešava. Teka tada se može prepisati adekvatna kombinacija lekova i eventualno preporučiti drugi tipovi lečenja da se bol reši.

Može i to se danas često dešava zahvaljujući lakoj mogućnosti video komunikacije. Ovakve konsultacije su pogotovo efikasne kod pacijenata sa upornim bolom koga nisu izlečili lekari iz njegovog okruženja. Značajno veći procenat takvih pacijenata izleči lekar, koji dobro poznaje anatomiju bola i ima iskustva u njegovom lečenju,  tokom video konsultacija, od lekara koji nema ova znanja iako može da izvrši pregled u ambulanti.

Može. Kod preko 70% takvih pacijenata razlog zašto bol nije izlečen je u tome što nije otkriven njegov pravi uzrok. Tada se ni ne može primeniti najučinkovitije lečenje.

Vrlo često to nije dovoljno. Snimci u preko 50% slučajeva ne prikazuju jasno uzrok bola. Često kada i prikazuju neke promene tokom  razgovora o tegobama pacijenta sa stručnjakom se ispostavi da te promene nisu pravi uzrok bol. To je načešće slučaj sa spondilotičnim promenama na kičmi ili diskus hernijama koje se optuže da su uzrok svakog bola u ledjima iako to nisu. Isto važi i za svaki drugi deo tela.

Nije. Za video konsultaciju se mogu koristiti WhatsApp, Viber ili Skype kao kada ih i inače koristite. Ukoliko nemate iskustva sa njihovim korišćenjem poslaćemo Vam video link. Kada na njega kliknete uspostavi se video veza sa doktorom. Bez problema obavljamo video pozive i sa starijim ljudima koji žive sami i nisu vični upotrebi smart telefona ili kompjutera.

Nemojte. Prvo preko aplikacija WhatsApp, Viber ili maila pošaljite objašnjenje svog problema u nekoliko rečenica. Ukoliko procenimo da možemo sprovesti lečenje kontaktiraćemo Vas i navesti kakav nam je plan, koji su uslovi konsultacije, koji podaci o bolesti nam trebaju i šta da nam pošeljete.

Lako. Pošaljite ih preko maila,  WhatsAppa ili Vibera. Ukoliko treba da se pošalju veći snimci (npr sadržaj CD-a MRI snimanja) i to je moguće i veoma lako, a biće Vam objašnjeno kako.

Doktor pre razgovora pregleda medicinsku dokumentaciju i opis tegoba koje ste poslali. Zahvaljujući tome on započinje razgovor već veoma upoznat sa Vašim problemom. Razgovor traje oko 30 min i za to vreme Vi ispričate ono što mislite da je važno; doktor Vas pita ono što je njemu važno i na kraju Vam da mišljenje. Nakon toga možete pitati šta Vam nije jasno. Tek kada se razgovor završi doktor napiše i pošalje Vam nalaz sa predlogom lečenja. Sa ovim nalazom možete podići lekove. Nasuprot tome česta je praksa da pregled u ambulanti specijaliste traje 20 do 30 min, ali doktor za to vreme čita Vašu dokumenatciju, gleda snimke i piše nalaz. Tako mu ostaje vrlo malo ili nimalo vremena da Vas pažljivo sasluša, a ustvari često doktor baš u Vašim rečima treba da pronadje ključ rešenja Vašeg bola.

Možete. Tokom 2 nedelje možete doktoru slati poruke sa pitanjima na koja se brzo odgovara.

U većini slučajeva lečenje traje 6 nedelja.  Na početku tog perioda bol se smanji ili potpuno eliminiše. Nakon početnog poboljšanja se podešava terapija da bi se takvo stanje održalo tokom 6 nedelja. Ukoliko tokom 6- 8 nedelja imamo stanje bez bola ili sa značajno smanjenim bolom terapija se može ukinuti delimično ili potpuno i postiže se dugotrajniji efekat.

Za lečenje od 6 nedelja obično je potrebno obaviti 2 do 3 video konsultacije izmedju kojih lekar porukama odgovara na Vaša pitanja.

Jesu. Mi ih uspešno primenjujemo već 12 godina.

Ne možete jer doktori ne rade trenutno u regionu. Kako smo gore objasnili da bi se rešili i najteži problemi iz naše oblasti video konsultacija je dovoljna. U većini slučajeva pregled nije neophodan.