Lečenje bola u ledjima- poslušaj objašnejnje u 5 minuta     NOVO- Jastuk za lečenje bola u ledjima

Objašnjenje lečenja bola kod diskus hernije

NEUROHIRURG SA PREKO 20 GODINA ISKUSTVA – POTVRDJENE ČINJENICE STRUČNJAKA ZA LEČENJE BOLA U KIČMI:

  • SVAKI BOL U KIČMI SE MORA UBLAŽITI ILI OTKLONITI. EFEKTI LEČENJA TREBA DA SU EVIDENTNI VEĆ NAKON PRVE POSETE ILI VIDEO KONSULTACIJE SA STRUČNJAKOM ZA LEČENJE BOLA.
  • LEČENJE ZAVISI OD PRAVE DIJAGNOZE. NIJE SVEJEDNO DA LI VAS LEDJA BOLE ZBOG: DISKUS HERNIJE, UPALE NERVA, FASET SINDROMA, UPALE SAKROILIJACNOG ZGLOBA, SINDROMA MUSCULUS PIRIFORMISA, MIOFASCIJALNOG BOLA, UPALE MIŠICA, ILI ZBOG NEKOG DRUGOG, OD BROJNIH MOGUCIH, RAZLOGA.
  • DIJAGNOZE TIPA: LUMBAGO, IŠIJAS, DISKUS HERNIJA, CERVIKALNI SINDROM, ITD. NISU DOVOLJNO PRECIZNE.
  • ZA EFIKASNU TERAPIJU BOLA SU POTREBNI ISKUSTVO I STRUČNJAK KOJI DOBRO POZNAJE ANATOMIJU BOLA. 
  • LEČENJE BOLA RETKO ZAHTEVA OPERACIJU, A I TADA JE ONA OBIČNO MINIMALNO INVAZIVNA.
  • DISKUS HERNIJA SE MOŽE IZLEČITI BEZ OPERACIJE U VEĆINI SLUCAJEVA.

Kičmeni stub omogućava uspravni hod čoveka. On se sastoji od 33-35 pršljenova (koštani elečmenti) izmedju kojih se nalaze diskovi koji funkcionišu kao amortizeri. Postoje 3 dela kičmenog stuba: vratni (cervikalni), grudni (torakalni) i slabinsko-krstačni (lumbosakralni). Spolja se na kičmeni stub pripajaju mišići koji omogućavaju različite pokrete. Unutar kičmenog stuba postoji kanal u kome se nalaze kičmena moždina i počeci (koreni) kičmenih živaca koji oživčavaju telo.Iz kičmene moždine izlaze koreni koji, nakon izlaska izvan kičmenog stuba, formiraju nerve. Najčešće kod bolesti kičmenog kanala postoji pritisak na koren nerva koji se manifestuje bolom, utrnulošću i slabošću duž celog nerva. Na primer diskus hernija izmedju 6. i 7. vratnog pršljena pritiska na koren nerva C7 i C8 i to se manifestuje bolom u vratu, ramenu i duž ruke sa utrnulošću prstiju i slabošću mišića ruke.

Slika: Anatomija kičmenog stuba- A-vratni segment, B-grudni segment, C-slabinsko-krstačni segment

Bolni sindromi u lumbalnom delu kičme

Bol u ledjima je veoma čest u svakoj populaciji. Verovatno nema čoveka kogo ponekad nisu bolela ledja. Nažalost mnogo je onih koji često imaju bolne faze u ledjima ili su ti bolovi stalni i nikad ili retko prestaju. Pacijenti tada obično dobijaju informaciju od lekara da boluju od lumbago, išijasa, spondiloze, skolioze, reume ledja ili nečeg sličnog. Ustvari ove dijagnoze uopšte nisu precizne, ali su u blažim slučajevima dovoljne da se sprovede lečenje (upotreba analgetika sa ili bez fizikalnog tretmana). Ukoliko bolovi i pored ove terapije ne prolaze ili se često ponavljaju potrebno je odrediti tačan uzrok bola. Nikada ne boli cela kičma ili sve ono što se vidi na snimku već uvek jedna ili nekoliko struktura u formi tačaka bola, često prečnika oko 1 cm. Svaka regija tela, a pogotovo ledja imaju veliki broj mogućih izvora bola. Dobro poznavanje anatomije bola omogućava da se tačno odredi koja struktura boli jer se tek onda može delovati specifično na nju, a ne na cela krsta. Naprimer običan, isti bol u krstima kod različitih pacijenata može imati poreklo u 30-ak različitih struktura koji zahtevaju različito lečenje.

Često na početku bolesti dominiraju tzv. miofascijalni bolovi. Bolovi u ledjima nastaju zbog upale, grča ili pritiska u brojnim mekim tkivima npr. mišićima, ligamentima, kapsulama zglobova i pripojima ovih struktura, nervima,…

Nastajanje ovih bolova je povezano sa nepravilnim držanjem, traumama, slabim mišićima koji drže posturu. (duboki mišići oko kičme, mišići ledja i trbuha,…), stalnim opterećenjem kičme (prekomerna telesna težina, opterećenja na poslu, nepravilni pokreti saginjanja i dizanja tereta, tokom sportskih aktivnosti,…).

Takodje bolest može početi i u okviru raznih reumatskih bolesti ili nakon povreda.

Tegobe vezane za kičmeni stub su česte u bolestima koje napadaju veći broj organa npr. sistemske autoimune bolesti, osteoporoza, neke bolesti krvi, maligne bolesti, bolesti koje duže vreme dovode do smanjenog kretanja,….

Mnoge bolesti okolnih organa mogu izazivati bol koji imitira bolesti kičmenog stuba (bubrezi, materica, jajnici,…).

Gore navedene bolesti se obično neurohirurški ne leče.

Bolesti kičme koje liče na diskus herniju

Postoje brojne bolesti koje izazivaju isti bol u ledjima, koji se može širiti i u nogu. Primeri ovakvih bolesti su: sindrom piriformnog mišića, faset sindrom, sindrom obturatornog nerva, drugi entrapment sindromi, upala i povrede raznih mišića, upala sakroilijačnog zgloba, bolesti radiksa (radikulopatije), upale pripoja ligamenata, zatezanje raznih ligamenata, …

Sve ove bolesti mogu biti razlog bola u ledjima i nozi kod kojih je normalan snimak kičme magnetnom rezonancom. Postoji varijanta i da je jedan od ovih uzroka bola maskiran diskus hernijom koja se vidi na snimku, a čije operativno ostranjenje ne bi dovelo do smanjenja bola. Najvažnije je prilikom pregleda pričati detaljno sa pacijentom o svim tegobama i posumnjati na ove uzroke bola i dodatnim pregledima ih potvrditi, budući da se oni obično ne vide jasno ili uopšte na snimku magnetnom rezonancom. Slično važi i za bol u vratnoj kičmi.

Često se prava dijagnoza izvora bola uspostavi tek kada se sprovedu dijagnostičke i terapijske interventne metode metode u lečenju bola. Ukoliko se ne otkrije gde je izvor bola i koji patološki proces ga iritIra lečenje obično nije uspešno ili postignuti rezultat nije dugotrajan. Ukoliko se otkrije tačno poreklo bola uspeh, i nakon dugog bola, se postiže u preko 80% slučajeva.

Postoji nekoliko razloga lošeg terapijskog efekta u lečenju hroničnog bola koji se ponavljaju kod mnogih pacijenata sa bolom u ledjima. 

Kada se prepozna tip i lokalizacija iritacije nerva prepisuje se adekvatna kombinacija lekova. Cilj je da se bol, iako možda godinama postoji, smanji za nekoliko dana. Ako se lekovima može održati stanje bez bola oko 6 nedelja terapijski efekat je obično dugotrajan. Ovo se može postići i online konsultacijama putem maila i video pozivom. Pogotovo u prvih 2 nedelje smanjivanja bola važno je da lekar bude na raspolaganju pacijentu da ga brzo kontaktira po potrebi jer su tada često potrebne promene doza ili tipova lekova. Online konsultacije omogućavaju da su Vam lako dosupni i za česte konsultacije vrhunski stručnjaci čak iako ne živite u istom gradu.

U odredjenom procentu lečenje lekovima nije dovoljno i u tom slučaju indikovane su interventne metode lečenja bola u ledjima. One podrazumevaju da se lek ubrizga tačno u izvor bola koji dovodi do iritacije nerva ili da se na izvor bola deluje nekom drugom interventnom metodom (stimuliše, zagreje, uništi, dekomprimuje,…). Budući da su izvori bola često manji od 1 cm, da su u dobini, i da se oko njih nalaze važne strukture potrebna je promenu, tokom intervencije, prikazati snimanjem i tokom snimanja pratiti dolazak igle ili drugog instrumenta i ubrizgavanje leka tačno u izvor bola. Ovo se najčešće vrši pod ultrazvučnim snimanjem na aparatima posebnih performansi sa posebnim iglama, ili na RTG skopiji. (tzv  ultrazvučna ili RTG navigacija). Ove intervencije zato ne treba mešati sa tzv „blokadama“  jer se one rade naslepo i površno u predelu završnih grana nerava i uvek je pitanje da li je lek dat na pravo mesto. Suština je da blokade izvode stručnjaci koji ranije nisu izvodili intervencije pod ultrazvukom, te su njihovo poznavanje i osećaj za anatomiju bola nedovoljni. Nekad je dovoljno da se promaši i nekoliko milimetara pa da intervencija ne uspe. U slučaju pak da lekar ima veliko iskustvo i poznavanje anatomije bola mogu  se uspešno izvesti neke intervencija kod bolova u ledjima i u kućnim uslovima ako pacijent nije pokretan ili iz drugih razloga Ovo mogu proceniti i izvesti samo stručnjaci koji su ovu intervenciju uspešno izveli mnogo puta. Tek nakon više hiljada intervencija pod ultrazvukom strušnjak stiče veštine da neke intervencije  uradi i bez ultrazvuka, kada to situacija nalaže.

Slika: samo delimično prikazuje razne strukture koje mogu biti izvor bola. I sve one se mogu manifestovati isto, kao lumbalgo ili išijas. Medjutim moraju se tačno dijagnostikovati jer im je lečenje različito.

TELEMEDICINA – UPORAN BOL MOŽE REŠITI SAMO STRUČNJAK KOJI DOBRO POZNAJE ANATOMIJU BOLA. VEROVATNO U VAŠEM GRADU NEMATE OVAKVOG EKSPERTA. ZBOG TOGA SE DANAS VEĆINA UPORNIH BOLOVA REŠAVA VIDEO KONSULTACIJOM SA OVAKVIM STRUČNJAKOM. TELEMEDICINA OMOGUĆAVA POSTAVLJANJE DIJAGNOZE BEZ KLASIČNOG PREGLEDA U ORDINACIJI. SA DRUGE STRANE VEĆINU PACIJENATA U ORDINACIJI PREGLEDAJU LEKARI KOJI NE POZNAJU ANATOMIJU BOLA.

Rešite Vaš hronični bol  u ledjima uspešnim uslugama online konsultacije preko maila i video razgovorom sa stručnjakom po principima telemedicine. Ovaj metod primenjujemo uspešno već 12 godina. Nakon pregleda Vaše medicinske dokumentacije i video poziva možemo ustanoviti koji proces tačno izaziva bol i na kom mestu, a to je neophodno da se odredi adekvatna terapija. Bol tada treba da se smanji unutar 10 dana i reši dugotrajno za 6 nedelja. Nakon toga terapija se polako ukida. Za sve to vreme lekar koji Vas leči Vam je dostupan za sva pitanja. Sami CT i snimci magnetnom rezonancom uglavnom uopšte nisu dovoljni da se odredi uzrok bola. Ovaj metod telemedicine ima značajnu prednost u odnosu na fizički pregled u ordinaciji kod lekara koji ne poznaje anatomiju bola. Kod pacijenata sa teškim, upornim i “neizlečivim”  bolom u ledjima postižemo uspeh u velikoj većini  slučajeva. 

Konsultacija-Drugo mišljenje u vezi najboljeg neurohirurškog načina lečenja. Ukoliko Vam je postavljena dijagnoza diskus hernije i predloženo operativno ili neoperativno lečenje možete nas konsultovati ako imate nedoumice. Time ćete lakše prihvatiti predloženo lečenje od Vašeg lekara i pošto ste opušteni lečenje će imati bolji rezultat. Mi ćemo svakako reći da li mislimo da je indikovana operacija, koji sve operativni metodi postoje, gde se u zemlji takve operacije rade, koji su njihovi rizici i kako ih smanjiti.. zkoja@yahoo.com

Vise o diksus herniji saznajte na https://ns0pain.health/diseases/back-pain-and-disc-herniation/lumbar-disc-herniation/

Konsultacija se sprovodi uz prethodno najavljivanje na mail, ili porukom na WhatsApp ili Viber. Pozivi nisu aktivni.

 zkoja@yahoo.com     +381628534555

        

Jastuk za bol u ledjima

Bol u leđima usled dugostrajnog sedenja

 Često bol u leđima nastaje zbog dugotrajnog sedenja.

Kod nekih ljudi dugotrajno sedenje dovodi do opterećenja i naknadne upale ligamenata određenih zglobova u donjem delu leđa. To se najčešće manifestuje bolovima nakon dužeg sedenja, tokom ustajanja ili tokom stajanja. Tada bol može biti lokalizovan u repnoj kosti ili u donjem delu leđa (jednostrano ili obostrano, ili na samoj sredini kičme).

Često je, i nakon najboljeg lečenja, nemoguće izlečiti bol ukoliko se, tokom sedenja, bolne strukture ne rasterete. Lekovi koji rešavaju bol, upalu, spazam… jednostavno ne mogu da dovedu do trajnog smanjenja bola ukoliko se ti procesi stalno sedenjem ponovo uzrokuju. Kod ovih pacijenata najbolji način za rasterećenje bolnih struktura tokom sedenja jeste upotreba posebne vrste jastuka kao na slici. Kod njih tek uporeba ovakvog jastuka, sa ili bez lečenja bola, dovodi do prekida bola.

   

Saznajte više o jastuku >> Jastuk za bol u leđima

Lumbalne diskus hernije

Bolesti lumboskralnog dela kičmenog stuba su mnogobrojne i uglavnom počinju kao bol u krstima koji se može širiti u nogu (syndroma lumbale, lumboischialgia, išijas). Kod uznapredovale bolesti, a nekad i od samog početka, mogu se javiti znaci oštećenja početaka nerava za noge (korena nerva- radikulopatije). Radikulopatije se manifestuju slabošću i utrnulošću nogu. Ako se javi utrnulost ona je najčešće lokalizovana na stopalu. (Pacijentu trne unutrašnja ili spoljašnja strana stopala.) On takodje može da otežano hoda na prstima ili petama jednog ili oba stopala….

>> CEO TEKST o lumbalnim diskus hernijama

Tarlove ciste

Ove promene se obično dijagnostikuju na snimku magnetnom rezonancom slabinske kičme i smeštene su najčešće u donjem delu kičmenog kanala….
>> CEO TEKST o tarlovim cistama

Bolesti kičme u starih

Većina ljudi starijih od 60, 70, a pogotovo 80 godina ima bolove u kičmi. Često su oni intenzivni i značajno im otežavaju svakodnevni život. …
>> CEO TEKST o bolestima kičme u starih

Zdravstveni turiazm i program lečenja bola

U mnogim razvijenim zemljama, i pored dobrog zdravstvenog sistema, često pacijenti dugo trpe bolove u kičmi, ali i drugim delovima tela. Razlozi su brojni, a svi se svode na to da pacijenti jednostavno nisu pregledani i lečeni kod dobrog specijaliste za bol. …
>> CEO TEKST o zdravstvenom turizmu

Pitanja pacijenata

Ovo su neka od pitanja pitanja koje mi pacijenti postavljaju. Možda i Vi imate slicne tegobe?

1. Nalazi mri l/s kicme ukazuju na umjerene degenerativne promjene po tipu def. Spondiloze na kostanim strukturama. Manja smorlova hernija gornje pokrovne plohe l3 kraljeska. Baldzing nivoa l5 s1. Da li mi mozete objasniti sta tacno ovi pojmovi znace i kako se lijece? Unaprijed zahvalna

Poštovana,
Najvaznije je ustanoviti koji je uzrok vasih tegoba. Za to je ubedljivo najvazniji pregled. Vecina uzroka bola se ne detektuje mr snimanjem. Nakon pregleda se tek interpretira mr snimak, a opis koji ste poslali nije toliko bitan. Ipak cini mi se da snimak nije prikazao jasno uzrok vasih tegoba, da vam treba pregled nekoga ko se bavi lecenjem bola.

2. Postovani, imam bol u donjem dijelu ledja vec duze od pola god koji se siri na kukove pa niz lijevu nogu do stopala. Nalaz skenera glasi: u nivou l5-s1 vidno izrazena diskus hernija paramedijalno lijevo uz radikularnu kompresiju i kompresiju duralne vrece i stenozu spinalnog kanala. Neurolog mi savjetuje operaciju a mene interesuje i vase misljenje. Ne koristim terapiju. Unaprijed hvala.

Poštovana,
Lecenje vecine diskus hernija ne zahteva operaciju. Ipak najbolje je da odluku o tome donese neurohirurg koji moze i operisati disk, ali ga i leciti procedurama bez operacije. On ce vam reci da li je odmah potrebna operacija, da li se moze pokusati drugim metodama lecenja (najcesce je to moguce) . Konacno vazno je da vam dijagnostikuje sve izvore bola osim diskus hernije i kaze koja je verovatnoca da deo bola zaostane i nakon opercije i kako ce se on dalje leciti. Odredjeni bol nakon operacje diskus hernije zaostaje u 25-50% slucajeva.

Prikazi slučajeva
PERSONAL CASES – PERSONAL FÄLLE

Primer 1

Pacijentkinja starosti 50 godina koja je 8 meseci ranije imala lumboišijalgiju. Bol se delimično smanjio nakon 2 meseca. Unazad 6 meseci, i pored intenzivne fizikalne terapije u banjskim uslovima i mera terapije bola, bol se značajno nije smanjio i ometao je u obavljanju i osnovnih funkcija. Pacijentkinja zbog njega nije mogla da se vrati na posao. Nakon operacije pacijentkinja je ustala to veče, bolovi su se značajno smanjili. Bila je na fizikalnoj terapiji 1 mesec i vratila se zatim na posao.

Slika: strelica pokazuje diskus herniju koja vrši pritisak na korene živaca i uzrokuje bol kod pacijentkinje.