Tražite brz savet od stručnjaka >> online konsultacije

Novo: Jastuk za sedenje koji pravimo po vašoj meri i dijagnozi da efikasno i povoljno reši bol u leđima.

 

Rešite Vaše tegobe uspešnim uslugama online konsultacije preko maila i razgovorom sa stručnjakom po principima telemedicine. Njima se postiže. Njima se postiže odredjivanje tačnog porekla i uzroka bola, a to je neophodno da odredimo adekvatnu terapiju. Sami CT i snimci magnetnom rezonancom uglavnom uopšte nisu dovoljni da bi se ovo postiglo. zkoja@yahoo.com

Potiljačne glavobolje su veoma česte. U brojnim slučajevima one su pogrešno dijagnostikovane kao bol u vratu, cervikalni sindrom, migrena, tenziona glavobolja,… To ne znači da pomenute bolesti ne postoje, već da u slučaju da njihovo lečenje ne dovodi do poboljšanja, treba utvrditi da li pored njih postoje i uzroci potiljačne glavobolje.

Najčešći uzrok potiljačne glavobolje je iritacija okcipitalnog (potiljačnog) nerva, pa se često manifestuje sa manje ili više izraženom okcipitalnom neuralgijom (okcipitalna neuralgija, neuralgia nervi occipitalis).

To je je veoma često oboljenje i manifestuje se bolovima (često veoma intenzivnim) u predelu potiljka (obično sa jedne strane) u vidu potiljačne glavobolje ili/i bola u vratu. Bol može imati karakter mravinjanja, neprijatne utrnulosti, udara struje, žarenja, paljenja,… On se može širiti prema uhu, prednjoj strani vrata ili čeonom delu glave. Može biti praćen nestabilnošću, vrtoglavicom, zujanjem u ušima, nejasnim vidom i osećajem manjka svetlosti.

Širenje bola i tegoba kod potiljačne glavobolje

Važno je ustanoviti da li se radi o okcipitalnoj glavobolji i koji su njeni tačni uzroci. Najčešća greška u dijagnostici je preterano oslanjanje na pojedinačne snimke glave kao npr. magnetnu rezonancu (MR). Naime u većini slučajeva okcipitalne neuralgije MR snimak mozga i vratne kičme je normalan ili pokazuje patologiju vratne kičme koja može zavesti na pogrešnu dijagnozu. Ispravna dijagnoza se postavlja detaljnim pregledom, koji podrazumeva specifične testove, snimanje ultrazvukom mekih tkiva, nerava i  krvnih sudova, te po potrebi interventne dijagnostičke metode.

Različiti anatomski odnosi uzročnika potiljačne glavobolje. Postoji više potiljačnih nerava i svaki od njih može biti iritiran na više različitih mesta. Zato je važno tačno ustanoviti koji nerv je iritiran i tačno na kom mestu.

Kada se precizno odredi šta uzrokuje okcipitalnu glavobolju može se sprovesti specifično lečenje. Često se ovo ne utvrdi dovoljno precizno pa izostane i uspeh lečenja. Tada se obično okrive za to: starost pacijenta, gojaznost, loše držanje, psihičko stanje, druge hronične bolesti… Sve ovo ne može biti izgovor da se ne sprovede uspešno lečenje.

 Uzrok bola se može lečiti savremenim lekovima, ali često, kad nam pacijenti dodju, lekovi  i fizikalno lečenje već nisu dali rezultate. U tom slučaju indikovane su interventne metode lečenja okcipitalne neuralgije. One podrazumevaju da se lek da tačno u izvor bola ili njegovu neposrednu okolinu ili da se na izvor bola deluje nekom drugom interventnom metodom (stimuliše, zagreje, uništi, dekomprimuje,…). Budući da su izvori bola često manji od 1 cm, da su u dobini, i da se oko njih nalaze važne strukture potrebna je promenu, tokom intervencije, prikazati snimanjem (najčešće ultrazvučnim) i tokom snimanja pratiti dolazak igle ili drugog instrumenta i ubrizgavanje leka tačno u izvor bola. Ovo se najčešće vrši pod ultrazvučnim snimanjem na aparatima posebnih performansi sa posebnim iglama, ili na RTG skopiji. (tzv  ultrazvučna ili RTG navigacija). Ove intervencije zato ne treba mešati sa tzv “blokadama” ili davanjem koktela jer se one rade naslepo i uvek je pitanje da li je lek dat na pravo mesto. Često je dovoljno da se promaši i nekoliko milimetara pa da intervencija ne uspe. To što lekar ima veliko iskustvo ne znači da može da sigurno aplikuje lek bez simultanog snimanja.

 Ove intervencije se rade ambulantno, nisu bolne, a bol se odmah smanjuje. Sve, zajedno sa pregledom traje oko 1 do 1,5 sat i nakon toga pacijent može otići kući.  Za dugotrajniji efekat potrebno je obično uraditi 1-3 interventne procedure sa razmakom od nek. nedelja. Ni finasijski efekat nije beznačajan jer je njihova cena manja od višenedeljnog fizikalnog tretmana, a pogotovo manja od banjskog lečenja ili operativnog lečenja.

 Kod preko 80% pacijenta koji imaju uporne i intenzivne potiljašne glavobolje  možemo savremenim lekovima ili, u težim slučajevima, posebnim interventnim  ambulantnim procedurama zaustaviti odmah bol i kontrolisati ga.  Zbog toga ove procedure uvek treba probati pre eventualnog operativnog lečenja. Takodje je optimalno njima smanjiti bol i pre fizikalnog lečenja ili drugih alternativnih metoda  da bi ono bile učinkovitije.

Video link koji prikazuje mogućnosti savremenog lečenja bola, uključujući i okcipitalnu glavobolju: