Tražite brz savet od stručnjaka >> online konsultacije

Novo: Jastuk za sedenje koji pravimo po vašoj meri i dijagnozi da efikasno i povoljno reši bol u leđima.

 

Rešite Vaše tegobe uspešnim uslugama online konsultacije preko maila i razgovorom sa stručnjakom po principima telemedicine. Njima se postiže odredjivanje tačnog porekla i uzroka bola, a to je neophodno da odredimo adekvatnu terapiju. Sami CT i snimci magnetnom rezonancom uglavnom uopšte nisu dovoljni da bi se ovo postiglo. zkoja@yahoo.com

Objašnjenje lečenja bola kod diskus hernije- video
  • NEUROHIRURG SA 18 GODINA ISKUSTVA – POTVRDJENE ČINJENICE STRUČNJAKA ZA LEČENJE BOLA U KIČMI:
  • SVAKI BOL U KICMI SE MORA UBLAŽITI ILI OTKLONITI. EFEKTI LEČENJA TREBA DA SU EVIDENTNI VEĆ NAKON PRVE POSETE STRUČNJAKU ZA LEČENJE BOLA.
  • DODJITE DA USTANOVIMO KOJA STRUKTURA VAS ZAISTA BOLI, JER LECENJE ZAVISI OD PRAVE DIJAGNOZE. NIJE SVEJEDNO DA LI VAS LEDJA BOLE ZBOG: DISKUS HERNIJE, UPALE NERVA, FASET SINDROMA, UPALE SAKROILIJACNOG ZGLOBA, SINDROMA MUSCULUS PIRIFORMISA, MIOFASCIJALNOG BOLA, UPALE MIŠICA, ILI ZBOG NEKOG DRUGOG, OD BROJNIH MOGUCIH, RAZLOGA.
  • DIJAGNOZE TIPA: LUMBAGO, IŠIJAS, DISKUS HERNIJA, CERVIKALNI SINDROM, ITD. NISU DOVOLJNO PRECIZNE.
  • ZA EFIKASNU TERAPIJU BOLA SU POTREBNI ISKUSTVO, SAVREMENA OPREMA I LEKOVI, KOJE MI POSEDUJEMO.
  • LECENJE BOLA RETKO ZAHTEVA OPERACIJU, A I TADA JE ONA OBICNO MINIMALNO INVAZIVNA.
  • DISKUS HERNIJA SE MOŽE IZLECITI BEZ OPERACIJE U VEĆINI SLUCAJEVA.

Kod nas je uspeh hirurškog lečenja diskus hernije izuzetno visok. Ovo postižemo time što imamo veliko iskustvo i savremenu opremu. Budući da su nam na raspolaganju sve metode nehirurškog i hirurškog lečenja bola možemo ih kombinovati kako je to najbolje za pacijenta. Time obezbedjujemo odsustvo bilokakvih operativnih komplikacija i sigurno eliminišemo bol. Ne dešava se da tokom operacije ne rasteretimo dovoljno živac od pritiska zato što obavezno moramo operaciju uraditi endoskopski, ili bez mikoroskopa,… Takodje se ne dešava da pacijentu zaostane odredjeni bol posle operacije, što se inače dešava u 25% slučajeva. Taj bol se operacijom nije ni mogao rešiti, ali zato mi raspolažemo raznim metodama za njegovo konačno lečenje. Pored svega ovoga kompletan tretman pružamo po veoma konkurentnim cenama.

Kičmeni stub omogućava uspravni hod čoveka. On se sastoji od 33-35 pršljenova (koštani elečmenti) izmedju kojih se nalaze diskovi koji funkcionišu kao amortizeri. Postoje 3 dela kičmenog stuba: vratni (cervikalni), grudni (torakalni) i slabinsko-krstačni (lumbosakralni). Spolja se na kičmeni stub pripajaju mišići koji omogućavaju različite pokrete. Unutar kičmenog stuba postoji kanal u kome se nalaze kičmena moždina i počeci (koreni) kičmenih živaca koji oživčavaju telo.Iz kičmene moždine izlaze koreni koji, nakon izlaska izvan kičmenog stuba, formiraju nerve. Najčešće kod bolesti kičmenog kanala postoji pritisak na koren nerva koji se manifestuje bolom, utrnulošću i slabošću duž celog nerva. Na primer diskus hernija izmedju 6. i 7. vratnog pršljena pritiska na koren nerva C7 i C8 i to se manifestuje bolom u vratu, ramenu i duž ruke sa utrnulošću prstiju i slabošću mišića ruke.

Slika: Anatomija kičmenog stuba- A-vratni segment, B-grudni segment, C-slabinsko-krstačni segment

VEĆINA TEGOBA VEZANIH ZA KIČMU SE MOŽE LEČITI NEHIRURŠKIM (KONZERVATIVNIM) METODAMA. SMATRAM DA BI SVAKI NEUROHIRURG TREBALO DA BUDE VEOMA KRITIČAN U DONOŠENJU ODLUKE DA LI OPERISATI ILI NE BOL U KIČMI. SVAKI POZITIVAN NALAZ NA MAGNETNOJ REZONANCI (NPR. DISKUS HERNIJE, SPONDILOZE, NESTABILNOSTI…) ZAHTEVA PREGLED NEUROHIRURGA. U VEĆINI OVIH SLUČAJEVA OPERACIJA NIJE INDIKOVANA. ZA ISPRAVNU ODLUKU KADA JE OPERACIJA NA KIČMI INDIKOVANA, A KADA NIJE, POTREBNO JE VELIKO TEORIJSKO ZNANJE I STRUČNO ISKUSTVO U OVOJ OBLASTI.

Bolni sindromi u lumbalnom delu kičme

Bol u ledjima je veoma čest u svakoj populaciji. Verovatno nema čoveka kogo ponekad nisu bolela ledja. Nažalost mnogo je onih koji često imaju bolne faze u ledjima ili su ti bolovi stalni i nikad ili retko prestaju. Pacijenti tada obično dobijaju informaciju od lekara da boluju od lumbago, išijasa, spondiloze, skolioze, reume ledja ili nečeg sličnog. Ustvari ove dijagnoze uopšte nisu precizne, ali su u blažim slučajevima dovoljne da se sprovede lečenje (upotreba analgetika sa ili bez fizikalnog tretmana). Ukoliko bolovi i pored ove terapije ne prolaze ili se često ponavljaju potrebno je odrediti tačan uzrok bola. Nikada ne boli cela kičma ili sve ono što se vidi na snimku već uvek jedna ili nekoliko struktura u formi tačaka bola, često prečnika oko 1 cm. Svaka regija tela, a pogotovo ledja imaju veliki broj mogućih izvora bola. Dobro poznavanje anatomije bola omogućava da se tačno odredi koja struktura boli jer se tek onda može delovati specifično na nju, a ne na cela krsta. Naprimer običan, isti bol u krstima kod različitih pacijenata može imati poreklo u 30-ak različitih struktura koji zahtevaju različito lečenje.

Često na početku bolesti dominiraju tzv. miofascijalni bolovi. Bolovi u ledjima nastaju zbog upale, grča ili pritiska u brojnim mekim tkivima npr. mišićima, ligamentima, kapsulama zglobova i pripojima ovih struktura, nervima,…

Nastajanje ovih bolova je povezano sa nepravilnim držanjem, traumama, slabim mišićima koji drže posturu. (duboki mišići oko kičme, mišići ledja i trbuha,…), stalnim opterećenjem kičme (prekomerna telesna težina, opterećenja na poslu, nepravilni pokreti saginjanja i dizanja tereta, tokom sportskih aktivnosti,…).

Takodje bolest može početi i u okviru raznih reumatskih bolesti ili nakon povreda.

Tegobe vezane za kičmeni stub su česte u bolestima koje napadaju veći broj organa npr. sistemske autoimune bolesti, osteoporoza, neke bolesti krvi, maligne bolesti, bolesti koje duže vreme dovode do smanjenog kretanja,….

Mnoge bolesti okolnih organa mogu izazivati bol koji imitira bolesti kičmenog stuba (bubrezi, materica, jajnici,…).

Gore navedene bolesti se obično neurohirurški ne leče.

Bolesti kičme koje liče na diskus herniju

Postoje brojne bolesti koje izazivaju isti bol u ledjima, koji se može širiti i u nogu. Primeri ovakvih bolesti su: sindrom piriformnog mišića, faset sindrom, sindrom obturatornog nerva, drugi entrapment sindromi, upala i povrede raznih mišića, upala sakroilijačnog zgloba, bolesti radiksa (radikulopatije), upale pripoja ligamenata, zatezanje raznih ligamenata, …

Sve ove bolesti mogu biti razlog bola u ledjima i nozi kod kojih je normalan snimak kičme magnetnom rezonancom. Postoji varijanta i da je jedan od ovih uzroka bola maskiran diskus hernijom koja se vidi na snimku, a čije operativno ostranjenje ne bi dovelo do smanjenja bola. Najvažnije je prilikom pregleda pričati detaljno sa pacijentom o svim tegobama i posumnjati na ove uzroke bola i dodatnim pregledima ih potvrditi, budući da se oni obično ne vide jasno ili uopšte na snimku magnetnom rezonancom. Slično važi i za bol u vratnoj kičmi.

Često se prava dijagnoza izvora bola uspostavi tek kada se sprovedu dijagnostičke i terapijske interventne metode metode u lečenju bola. Ukoliko se ne otkrije gde je izvor bola i koji patološki proces ga iritura lečenje obično nije uspešno ili postignuti rezultat nije dugotrajan. Ukoliko se otkrije tačno poreklo bola uspeh, i nakon dugog bola, se postiže u preko 80% slučajeva.

Zaključak je da je potrebno veliko znanje i iskustvo da se, prilikom pregleda, zaista odredi koja je to struktura koja izaziva lumbago ili išijas i da se u skladu sa takvim pregledom očitava snimak kičme magnetnom rezonancom. Diskus hernija, koja se na njemu prikazuje, često nije vodeći razlog bola i tada je ne treba operisati.

Slika: samo delimično prikazuje razne strukture koje mogu biti izvor bola. I sve one se mogu manifestovati isto, kao lumbalgo ili išijas. Medjutim moraju se tačno dijagnostikovati jer im je lečenje različito.

Jastuk za bol u ledjima

Bol u leđima usled dugostrajnog sedenja

 

Često bol u leđima nastaje zbog dugotrajnog sedenja.

Kod nekih ljudi dugotrajno sedenje dovodi do opterećenja i naknadne upale ligamenata određenih zglobova u donjem delu leđa. To se najčešće manifestuje bolovima nakon dužeg sedenja, tokom ustajanja ili tokom stajanja. Tada bol može biti lokalizovan u repnoj kosti ili u donjem delu leđa (jednostrano ili obostrano, ili na samoj sredini kičme).

Često je, i nakon najboljeg lečenja, nemoguće izlečiti bol ukoliko se, tokom sedenja, bolne strukture ne rasterete. Lekovi koji rešavaju bol, upalu, spazam… jednostavno ne mogu da dovedu do trajnog smanjenja bola ukoliko se ti procesi stalno sedenjem ponovo uzrokuju. Kod ovih pacijenata najbolji način za rasterećenje bolnih struktura tokom sedenja jeste upotreba posebne vrste jastuka kao na slici. Kod njih tek uporeba ovakvog jastuka, sa ili bez lečenja bola, dovodi do prekida bola.

   

Saznajte više o jastuku >> Jastuk za bol u leđima

Lumbalne diskus hernije

Bolesti lumboskralnog dela kičmenog stuba su mnogobrojne i uglavnom počinju kao bol u krstima koji se može širiti u nogu (syndroma lumbale, lumboischialgia, išijas). Kod uznapredovale bolesti, a nekad i od samog početka, mogu se javiti znaci oštećenja početaka nerava za noge (korena nerva- radikulopatije). Radikulopatije se manifestuju slabošću i utrnulošću nogu. Ako se javi utrnulost ona je najčešće lokalizovana na stopalu. (Pacijentu trne unutrašnja ili spoljašnja strana stopala.) On takodje može da otežano hoda na prstima ili petama jednog ili oba stopala….

>> CEO TEKST o lumbalnim diskus hernijama

Tarlove ciste

Ove promene se obično dijagnostikuju na snimku magnetnom rezonancom slabinske kičme i smeštene su najčešće u donjem delu kičmenog kanala….
>> CEO TEKST o tarlovim cistama

Bolesti kičme u starih

Većina ljudi starijih od 60, 70, a pogotovo 80 godina ima bolove u kičmi. Često su oni intenzivni i značajno im otežavaju svakodnevni život. …
>> CEO TEKST o bolestima kičme u starih

Zdravstveni turiazm i program lečenja bola

U mnogim razvijenim zemljama, i pored dobrog zdravstvenog sistema, često pacijenti dugo trpe bolove u kičmi, ali i drugim delovima tela. Razlozi su brojni, a svi se svode na to da pacijenti jednostavno nisu pregledani i lečeni kod dobrog specijaliste za bol. …
>> CEO TEKST o zdravstvenom turizmu

Pitanja pacijenata

Ovo su neka od pitanja pitanja koje mi pacijenti postavljaju. Možda i Vi imate slicne tegobe?

1. Nalazi mri l/s kicme ukazuju na umjerene degenerativne promjene po tipu def. Spondiloze na kostanim strukturama. Manja smorlova hernija gornje pokrovne plohe l3 kraljeska. Baldzing nivoa l5 s1. Da li mi mozete objasniti sta tacno ovi pojmovi znace i kako se lijece? Unaprijed zahvalna

Poštovana,
Najvaznije je ustanoviti koji je uzrok vasih tegoba. Za to je ubedljivo najvazniji pregled. Vecina uzroka bola se ne detektuje mr snimanjem. Nakon pregleda se tek interpretira mr snimak, a opis koji ste poslali nije toliko bitan. Ipak cini mi se da snimak nije prikazao jasno uzrok vasih tegoba, da vam treba pregled nekoga ko se bavi lecenjem bola.

2. Postovani, imam bol u donjem dijelu ledja vec duze od pola god koji se siri na kukove pa niz lijevu nogu do stopala. Nalaz skenera glasi: u nivou l5-s1 vidno izrazena diskus hernija paramedijalno lijevo uz radikularnu kompresiju i kompresiju duralne vrece i stenozu spinalnog kanala. Neurolog mi savjetuje operaciju a mene interesuje i vase misljenje. Ne koristim terapiju. Unaprijed hvala.

Poštovana,
Lecenje vecine diskus hernija ne zahteva operaciju. Ipak najbolje je da odluku o tome donese neurohirurg koji moze i operisati disk, ali ga i leciti procedurama bez operacije. On ce vam reci da li je odmah potrebna operacija, da li se moze pokusati drugim metodama lecenja (najcesce je to moguce) . Konacno vazno je da vam dijagnostikuje sve izvore bola osim diskus hernije i kaze koja je verovatnoca da deo bola zaostane i nakon opercije i kako ce se on dalje leciti. Odredjeni bol nakon operacje diskus hernije zaostaje u 25-50% slucajeva.

Prikazi slučajeva
PERSONAL CASES – PERSONAL FÄLLE

Primer 1

Pacijentkinja starosti 50 godina koja je 8 meseci ranije imala lumboišijalgiju. Bol se delimično smanjio nakon 2 meseca. Unazad 6 meseci, i pored intenzivne fizikalne terapije u banjskim uslovima i mera terapije bola, bol se značajno nije smanjio i ometao je u obavljanju i osnovnih funkcija. Pacijentkinja zbog njega nije mogla da se vrati na posao. Nakon operacije pacijentkinja je ustala to veče, bolovi su se značajno smanjili. Bila je na fizikalnoj terapiji 1 mesec i vratila se zatim na posao.

Slika: strelica pokazuje diskus herniju koja vrši pritisak na korene živaca i uzrokuje bol kod pacijentkinje.