Tražite brz savet od stručnjaka >> online konsultacije

Novo: Jastuk za sedenje koji pravimo po vašoj meri i dijagnozi da efikasno i povoljno reši bol u leđima.

 

U slučaju bola u stopalu važno je specijalnim pregledima i snimcima (Ultrazvuk, RTG i eventualno snimci stopala magnetnom rezonancom) utvrditi iz kojih, od brojnih struktura, potiče bol. (zglobovi, tetive, fascije, mišići, burze, nervi). Mesta najčešćeg bola su prikazana na slici. To su bol u peti, petni trn, Mortonov neurom, bol u Ahilovoj tetivi, sindrom tarzalog kanala, bolnost zglobova, plantarni fasciitis, metatarzalgija (metatarsalgia),… U početku lečenje podrazumeva upotrebu analgetika i fizikalni tretman.  Da bi fizikalni tretman bio što uspešniji poželjno je pre njegovog početka  maksimalno obezboliti pacijenta. Tek u slučaju teških rezistentnih tegoba indikovano je operativno lečenje i uglavnom se radi o minimalno invazivnim operacijama.

Slika: Najčešće tačke bola u stopalu. Potrebno je poznavanje specifičnog pregleda da bi se ustanovilo kojim anatomskim strukturama bolovi odgovaraju i koji patološki proces se u njima dešava (upala, degeneracija, povreda,…).

Kada se precizno odredi šta uzrokuje bol u stopalu  može se sprovesti specifično lečenje. Nažalost često se uzok bola ne utvrdi, pa izostane i uspeh lečenja. Tada se obično okrive za prezistentan bol u stopalu: ravna stopala, starost pacijenta, gojaznost, loše držanje, psihičko stanje, druge hronične bolesti… Sve ovo ne može biti izgovor da se ne sprovede uspešno lečenje.

 Uzrok bola se može lečiti savremenim lekovima, ali često, kad nam pacijenti dodju, lekovi  i savremeno fizikalno lečenje već nisu dali rezultate. U tom slučaju indikovane su interventne metode lečenja bola u stopalu. One podrazumevaju da se lek aplikuje tačno u izvor bola ili njegovu neposrednu okolinu ili da se na izvor bola deluje nekom drugom interventnom metodom (stimuliše, zagreje, uništi, dekomprimuje,…). Budući da su izvori bola često manji od 1 cm, da ih je više, da su u dobini, i da se oko njih nalaze važne strukture potrebno ih je, tokom intervencije, prikazati ultrazvučnim snimanjem. Tokom tog snimanja prati se dolazak igle ili drugog instrumenta i ubrizgavanje leka tačno u izvor bola. Ovo se najčešće vrši  na ultrazvučnim aparatima posebnih performansi, posebnim iglama. Ove intervencije zato ne treba mešati sa tzv “blokadama” ili davanjem koktela jer se one rade naslepo i uvek je pitanje da li je lek dat na pravo mesto. Često je dovoljno da se promaši i nekoliko milimetara pa da intervencija ne uspe. To što lekar ima veliko iskustvo ne znači da može da sigurno aplikuje lek bez simultanog snimanja.

 Ove intervencije se rade ambulantno, nisu bolne, a bol se odmah smanjuje. Sve, zajedno sa pregledom, traje oko 1 do 1,5 sat i nakon toga pacijent može otići kući.  Za dugotrajniji efekat potrebno je obično uraditi 1-3 interventne procedure sa razmakom od nekoliko nedelja. Ni finasijski efekat nije beznačajan jer je njihova cena manja od višenedeljnog fizikalnog tretmana, a pogotovo manja od banjskog lečenja ili operativnog lečenja.

 Kod preko 80% pacijenta koji imaju uporne i intenzivne bolove u regijama stopala  možemo savremenim lekovima ili, u težim slučajevima, posebnim interventnim  ambulantnim procedurama zaustaviti odmah bol i kontrolisati ga.  Zbog toga ove procedure uvek treba probati pre eventualnog operativnog lečenja.

Video link koji prikazuje mogućnosti savremenog lečenja bola, uključujući i bolove u stopalu:

Youtube video link- Iskustva pacijenta u vezi lečenja bolova u Ahilovoj tetivi koji su trajali 2 godine uprkos lečenju kod fizijatara i specijalista sportske medicine: