Tražite brz savet od stručnjaka >> online konsultacije

Novo: Jastuk za sedenje koji pravimo po vašoj meri i dijagnozi da efikasno i povoljno reši bol u leđima.

 

Rešite Vaše tegobe uspešnim uslugama online konsultacije preko maila i razgovorom sa stručnjakom po principima telemedicine Njima se postiže odredjivanje tačnog porekla i uzroka bola, a to je neophodno da odredimo adekvatnu terapiju. Sami CT i snimci magnetnom rezonancom uglavnom uopšte nisu dovoljni da bi se ovo postiglo. zkoja@yahoo.com

Bol u kolenu može biti rezultat: povreda, upale, degenerativnih promena i ostalog.

U slučaju povrede mogu stradati kosti (butna kosta, kosti potkolenice i čašica) ili meka tkiva. Od mekih tkiva mogu biti povredjeni spoljni i unutrašnji ligamenti kolena, te meniskusi. U postavljanju dijagnoze pomažu specifičan pregled, RTG snimak (za kosti), snimak kolena ultrazvukom ili magnetnom rezonancom i pregled endoskopom (artroskopija). Tokom artroskopije se može odmah sprovesti i terapijska intervencija. Pregled kolena mnogih stručnjaka, koji se bave endoskopskim intervencija, se zasniva na utvrdjivanju da li je artroskopija kolena indikovana ili ne. Medjutim većina bolova u kolenu se ne leči ovim metodama.

Degenerativne promene (gonartroze) podrazumevaju propadanje najviše hrskavica. One su povezane sa pojačanim opterećenjem kolena (nestabilnost kolena, slabost mišica kolena, prekomerna telesna težina, sportske aktivnosti, učestale povrede, poremećaji metabolizma,…) Pored ovoga i nasledni faktor je veoma važan. Stepen oštecenja se utvrdjuje RTG snimkom, a najpreciznije ultrazvučnim ili MR snimanjem kolena. Lečenje podrazumeva fizikalni tretman i jačanje muskulature kolena, analgetike u slučaju bolne faze, aplikaciju lekova u koleno, ojačanje zgloba spoljnim ortozama i u najtežim slučajevima se radi zamena kolena veštačkim. Imamo dobre rezultate sa  ubrizgavanjem u koleno matičnih ćelija i faktora rasta (PRP) koji pomažu regeneraciji hrskavica i drugih tkiva. Artroskopija ovde nije pokazala znacčajniju prednost nad konzervativnim metodama lečenja.

Upalni procesi mogu zahvatiti koleno (atritis npr kod gihta), okolne strukture kao što su burze- različiti bursitisi, upala patelarne tetive, pripoja ligamenta, pripoja mišića, …. Ovo su veoma česti uzroci tegoba u kolenu, utrvdjuju se najbolje specifičnim pregledima i ultrazvučnim snimanjem kolena i okoline kolena. Zbog preteranog oslanjanja na rentgenske snimke često se previde. Bio sam u prilici da sa 1-2 tretmana izlečim ljude koji su godinama imali bolove zbog ovih procesa i bili podrvgavani različitim tretmanima specifičnim više za artroze i povrede kolena. Ovi upalni procesi se leče upotrebom analgetika u ranoj fazi, te ubrizgavanjem lekova u vidu suspenzije kristala u upaljenu strukturu koji se u njoj nedeljama rastvaraju i smiruju upalu.

Ne treba zanemariti ni ostale procese koji se manifestuju bolom u kolenu kao što su Bekerova cista, patelarna hondromalacija, preneseni bol iz drugih struktura (npr pritisak na peronealni nerv, diksus hernija,…), tumore,…

Slika: Gonartritis
Slika: Burze kolena koje mogu biti upaljene. Iako je lečenje relativno uspešno mogu godinama, pre postavljanja prave dijagnoze, biti uzrok velikog bola u kolenu i otežanog hoda.

 Kada se precizno odredi šta uzrokuje bol u predelu kolena  može se sprovesti specifično lečenje. Nažalost često se uzok bola ne utvrdi, pa izostane i uspeh lečenja. Tada se obično okrive za prezistentan bol u stopalu: “pojedena” hrskavica, starost pacijenta, gojaznost, loše držanje, psihičko stanje, druge hronične bolesti, reumatizam,… Sve ovo ne može biti izgovor da se ne sprovede uspešno lečenje bola.

 Uzrok bola se može lečiti savremenim lekovima, ali često, kad nam pacijenti dodju, lekovi  i fizikalno lečenje već nisu dali rezultate. U tom slučaju indikovane su interventne metode lečenja bola u predelu kolena. One podrazumevaju da se lek aplikuje tačno u izvor bola ili njegovu neposrednu okolinu ili da se na izvor bola deluje nekom drugom interventnom metodom (stimuliše, zagreje, uništi, dekomprimuje,…). Ovi izvori bola se obično nalaze izvan zgloba kolena. Budući da su izvori bola često manji od 1 cm, da ih je više, da su u dubini, i da se oko njih nalaze važne strukture potrebno ih je, tokom intervencije, prikazati ultrazvučnim snimanjem. Tokom tog snimanja prati se dolazak igle ili drugog instrumenta i ubrizgavanje leka tačno u izvor bola. Ovo se najčešće vrši  na ultrazvučnim aparatima posebnih performansi i posebnim iglama. Ove intervencije zato ne treba mešati sa tzv “blokadama” ili davanjem koktela jer se one rade ubrizgavanjem u samo koleno ili naslepo i uvek je pitanje da li je lek dat na pravo mesto. Često je dovoljno da se promaši i nekoliko milimetara pa da intervencija ne uspe. To što lekar ima veliko iskustvo ne znači da može da sigurno aplikuje lek bez simultanog snimanja.

 Ove intervencije se rade ambulantno, nisu bolne, a bol se odmah smanjuje. Sve, zajedno sa pregledom, traje oko 1 do 1,5 sat i nakon toga pacijent može otići kući.  Za dugotrajniji efekat potrebno je obično uraditi 1-3 interventne procedure sa razmakom od nekoliko nedelja. Ni finansijski efekat nije beznačajan jer je njihova cena manja od višenedeljnog fizikalnog tretmana, a pogotovo manja od banjskog lečenja ili operativnog lečenja.

Kod preko 80% pacijenta koji imaju uporne i intenzivne bolove u predelu kolena  možemo savremenim lekovima ili, u težim slučajevima, posebniminterventnim  ambulantnim procedurama zaustaviti odmah bol i kontrolisati ga.  Zbog toga ove procedure uvek treba probati pre eventualnog operativnog lečenja.

Video link koji prikazuje mogućnosti savremenog lečenja bola, uključujući i bolove u stopalu: